Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Ispis

Yordanka Ivanova Beleva na rezidencijalnoj stipendiji u Splitu

.

620 reading balkansU sklopu rezidencijalnog programa „Reading Balkans 2018“, koji podupire EU, Udruga KURS iz Splita u travnju je kao gošću pozdravila bugarsku autoricu Yordanku Ivanovu Belevu. Tijekom jednomjesečnog boravka autorica se posvetila pisanju te je upoznala mnogobrojne fasete splitskog kulturnog života. U razgovoru s Marijom Glavašem i prevoditeljicom Ksenijom Banović iz Zagreba autorica se na književnoj večeri Disku(r)sija predstavila čitateljicama i čitateljima.

Ispis

„Sistemska pogreška?“ Večer posvećena političkom sustavu Bosne i Hercegovine i njezinom dugačkom putu u europski normalitet

.

617 systemfehlerDana 22. svibnja 2018. politolog Tobias Flessenkämper (Düsseldorf) i povjesničar dr. Nicolas Moll (Sarajevo/Paris) urednici brošure o političkom sustavu Bosne i Hercegovine u razgovoru s Adnanom Ćerimagićem iz European Stability Initiative iz Berlina predstavili su brošuru Das politische System Bosnien und Herzegowinas. Herausforderungen zwischen Dayton-Friedensabkommen und EU-Annäherung  [Politički sustav Bosne i Hercegovine. Izazovi između Daytonskog sporazuma i približavanja EU-u]  koju je upravo o objavio izdavač Springer. Priredbu je u Zakladi Heinrich Böll u Berlinu moderirala Hana Stojić, voditeljica projekata u TRADUKI-ju.

Ispis

Alexander Moissi i umjetnost savršenog umiranja – putovanje s čitanjima kroz Kosovo

.

618 moissiNakon što je prištinski izdavač PA Verlag u albanskom prijevodu Feride Berishe izdao biografiju Moissi. Triest, Berlin, New York. Eine Schauspielerlegende [Moissi. Trst, Berlin, New York. Glumačka legenda] o glumačkoj-„superzvijezdi“ ranog 20. stoljeća, Alexanderu Moissiju (Izdavač Argon Berlin, 2000) novinara Rüdiger Schaper, autor je u travnju 2018. krenuo na putovanje Kosovom na kojem je čitao iz svog djela. Putovanje je financijski potpomognuo TRADUKI.

traduki partners 2014 d