Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih

Peter Dentchev u Novom Mestu

.

638 denchevOd 11. lipnja do 11. srpnja 2018. bugarski pisac Peter Dentchev boravio je kao gost rezidencijalnog programa koji je u slovenskom Novom Mestu pokrenuo izdavač Goga u suradnji s TRADUKI-jem. Bugarski je pisac ovdje radio na svojoj novoj knjizi i vodio više razgovora s ravnateljima slovenskih kazališta. Dana 22. lipnja Denchev je čitao slovenskoj publici u knjižari Goga. Večer je vodio Ljudmil Dimitrov, prevoditelj i lektor za bugarski jezik, književnost i kulturu na Sveučilištu u Ljubljani. 

Lidija Dimkovska na spisateljskoj rezidencijalnoj stipendiji u Tirani

.

637 dimovskaU lipnju 2018. makedonska spisateljica Lidija Dimkovska u sklopu programa „Tirana in between“, društva za kulturu POETEKA, boravila je u albanskom glavnom gradu. Osim radova na tekstovima iskoristila je vrijeme za istraživanje albanske povijesti i kulture, posebice tijekom „socijalističke epohe“. Dana 22. lipnja 2018. Lidija Dimkovska predstavila se tiranskoj publici čitajući iz svojih djela.

Queer*East u Literarnom kolokviju u Berlinu

.

642 queer eastOd 1. do 3. kolovoza u sklopu Festivala Queer*East u Literarnom kolokviju Berlin slavila se queer književnost, glazba i umjetnost performansa iz srednje i istočne Europe. Umjetnici i umjetnice iz šesnaest zemalja raspravljali su o queer životu i umjetnosti u svojoj domovini. Svi sudionici napisali su kratke izjave koje su spojene u jednu festivalsku brošuru.

traduki partners 2014 d