Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Ispis

Umjetnički rezidencijalni programi 2018. u Austriji

.

561 residenceUred austrijskog saveznog kancelara u suradnji s KulturKontaktom Austria daje 50 rezidencijalnih stipendija za 2018. u Austriji (Beču i Salzburgu). Cilj rezidencijalnih stipendija je upoznavanje s austrijskom umjetničkom i kulturnom scenom te uspostavljanje kontakta s austrijskim umjetnicima. Nude se posjeti galerijama, ateljeima i muzejima, kontakti s književnom i izdavačkom scenom te pristup glazbenom životu Beča i Salzburga.

Ispis

Međunarodni književni festival Bookstan u Sarajevu

.

560 bookstanOd 4. do 7. srpnja u Sarajevu je održan drugi međunaroni književni festival Bookstan . Organizatori  Buybooka ponudili su opsežan program koji se sastojao od čitanja, razgovora, diskusija, izložbi i radionica.  Ove je godine težište bilo na temama susjedstva i fluidnog identiteta. Uz potporu  TRADUKI-ja publici su se predstavili  Nellja Veremaj (Njemačka/Rusija), Tadej Golob i Goran Vojnović (Slovenija) te Rumena Bužarovska   i Tihomir Jančovski (Makedonija). Katja Stergar iz slovenske Agencije za knjigu  JAK sudjelovala je kao predstavnica TRADUKI-ja u diskusiji „Mali jezici, prevoditeljska politika“.

Ispis

Rezidencijalni program u Sarajevu:razgovor s autorom Petrom Andonovskim

.

558 andonovskiU lipnju je mladi makedonski autor Petrom Andonovskim bio gost u Sarajevu. U sklopu rezidencijalnog programa za pisce i prevoditelje četiri je tjedna živio i radio u bosansko-hercegovačkom glavnom gradu. Dana 21. lipnja publici se predstavio u autorskom razgovoru s  Ahmedom Burićem, govorio je u počecima svoga rada, objavljivanju svoje prve knjige te položaju književnosti u makedonskom društvu.

Ispis

U jesen počinje novi spisateljsk rezidencijalni program u Cetinju – natječaj traje do 10. kolovoza

.

555 cetinjeS „ Književnom rezidencijom u Cetinju – pisci u povijesno glavnom gradu“  širi se ponuda spisateljskih rezidencijalnih programa koje podupire TRADUKI. Zainteresirane autorice i autori te prevoditeljice i prevoditelji iz Jugoistočne Europe  mogu se odsad prijaviti za boravak u Crnoj Gori. U suradnji s TRADUKI-jem izdavač Otvorenikulturniforum (OKF) raspisao je natječaj za tri stipendije za mjesece rujan, listopad i prosinac. Natječaj traje do 10. kolovoza 2017.