Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih

„KROKODILOVIH deset“ – 10. Festival „KROKODIL“ u Beogradu

.

630 krokodilU svečanoj atmosferi u Beogradu je od 15. do 18. lipnja održan deseti Književni festival KROKODIL, koji je već niz godina potpomognut od TRADUKI-ja. Na velikoj tiskovnoj konferenciji Milena Berić i Vladimir Arsenijević zajedno s povjesničarkom Dubravkom Stojanović predstavili su koncept i program ovogodišnjeg Festivala.

S izložbom „Užasan optimizam: naših prvih deset godina 15. lipnja svečano je otvoren „KROKODILOVIH deset“. Izvedba istoimenog filma omogućila je uvid u sve dosadašnje aktivnosti KROKODILA. Navečer su uz moderatore Krunu Lokotara i Ivana Veselinovića čitali, govorili i izvodili performance gosti Vedrana Rudan, Vladimir Arsenijević, Abdulah Sidran, Rumena Bužarovska, Dejan Atanacković i News Bar, nakon čega je uslijedio nastup glazbenika Kralj Čačka.

Još jedan posebno zanimljiv sadržaj te večernje priredbe u amfiteatru Povijesnog muzeja Jugoslavije bio je nastup Mire Furlan, Marka Šelića, Marka Tomaša, Marka Vidojkovića, Zorana Kesića, Njuz.net i News Bara, koji su se 16. lipnja predstavili u razgovoru  s voditeljima Krunom Lokotarom i Ivanom Dragičević. Večer je ovaj put zaokružena projekcijom crtanog filma „Untravel“ i koncertom Bojane Vunturišević. I preko dana je opsežan program s diskusijama, koji je između ostalog bio posvećen pokojnom piscu Predragu Luciću, privukao mnoge posjetitelje.

17. i 18. lipnja  bili su posvećeni projektu „Tko je počeo? – Povjesničari protiv revizionizma“. Na tiskovnoj konferenciji prije festivala povjesničarka Stojanović naglasila je: „Ovim projektom branite našu disciplinu koja je teško zloupotrebljavana. Rat devedesetih počiva na reviziji povijesti.“

Nakon deset godina Udruga KROKODIL prvi put je dobila svoje prostorije. KROKODIL-Centar za suvremenu književnost 15. srpnja otvorio je svoja vrata.

KROKODIL Festivalski program 2018.

bwd  Set 1/4  fwd

Fotografije (c): Marija Piroški, Srđan Veljović

traduki partners 2014 d