Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih

Alexander Moissi i umjetnost savršenog umiranja – putovanje s čitanjima kroz Kosovo

.

618 moissiNakon što je prištinski izdavač PA Verlag u albanskom prijevodu Feride Berishe izdao biografiju Moissi. Triest, Berlin, New York. Eine Schauspielerlegende [Moissi. Trst, Berlin, New York. Glumačka legenda] o glumačkoj-„superzvijezdi“ ranog 20. stoljeća, Alexanderu Moissiju (Izdavač Argon Berlin, 2000) novinara Rüdiger Schaper, autor je u travnju 2018. krenuo na putovanje Kosovom na kojem je čitao iz svog djela. Putovanje je financijski potpomognuo TRADUKI.

Schaper je u nekoliko čitanja i razgovora predstavio život Albanca Moissija rođenog 1879. u Trstu (albansko ime i prezime glase Alexandër Moisiu), koji je uz pomoć Maxa Reinharda postao glumačka legenda specijalizirana za savršeno filmsko umiranje, a 1935. u Beču umro uslijed upale. Na početku putovanja zajedno s prevoditeljicom knjige, Feridom Berishom i povjesničarom dr. Cordom Pagenstecherom sa Slobodnog sveučilišta u Berlinu primljen je u kosovarskom Ministarstvu kulture. Dana 6. travnja uslijedilo je predstavljanje knjige u Narodnom kazalištu u Prištini, u kojem su osim Schapera, Berishe i Pagenstechera sudjelovali i Jeton Neziraj iz Qendra Multimedia. Dana 7. travnja knjiga je predstavljena i u gradskoj knjižnici u Peji.  

Putovanje Kosovom s čitanjima naišlo je na snažnu medijsku recepciju; snimljena su tri TV priloga i objavljeno je nekoliko novinskih članaka.

Mediji: Koha Ditore, Indeks online, Koha Ditore, KultPlus, Ekonomia online, Klan Kosova, Tribuna Channel, Gazeta Observer

traduki partners 2014 d