Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih

„Sistemska pogreška?“ Večer posvećena političkom sustavu Bosne i Hercegovine i njezinom dugačkom putu u europski normalitet

.

617 systemfehlerDana 22. svibnja 2018. politolog Tobias Flessenkämper (Düsseldorf) i povjesničar dr. Nicolas Moll (Sarajevo/Paris) urednici brošure o političkom sustavu Bosne i Hercegovine u razgovoru s Adnanom Ćerimagićem iz European Stability Initiative iz Berlina predstavili su brošuru Das politische System Bosnien und Herzegowinas. Herausforderungen zwischen Dayton-Friedensabkommen und EU-Annäherung  [Politički sustav Bosne i Hercegovine. Izazovi između Daytonskog sporazuma i približavanja EU-u]  koju je upravo o objavio izdavač Springer. Priredbu je u Zakladi Heinrich Böll u Berlinu moderirala Hana Stojić, voditeljica projekata u TRADUKI-ju.

U brošuri su u jedanaest poglavlja predstavljeni bitni aspekti kompleksnog političkog sustava Bosne i Hercegovine, koji je najprije koncipiran kao provizoran, ali se ipak pokazao trajnijim od brojnih prijašnjih državnih uređenja. Uostalom, čini se da Bosna i Hercegovina ustrajava u nekoj „stabilnoj trajnoj krizi“, koja se često doživljava kao posljedica Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. interpretiranog kao „sistemska pogreška“.

Tobias Flessenkämper i dr. Nicolas u svojoj brošuri postavljaju pitanje je li riječ o dostatnom objašnjenju i u kojoj se mjeri iza paušalnog pojma „stagnacija“ ipak razaznaju društveni, politički, kulturalni i ekonomski procesi.

Priredbu je organizirao TRADUKI, Zaklada Heinrich Böll, Društvo za jugoistočnu Europu, Sveučilište Humboldt iz Berlina i Centre International de Formation Européene (cife).

Mediji: Der Freitag

traduki partners 2014 d