Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih

4 zemlje 1 jezik: u nedjelju u Beogradu započinje 62. međunarodni sajam knjiga

.

577 belgrad22. listopada u Beogradu počinje 62. međunarodni sajam knjiga, a ovogodišnji TRADUKI-jev program 4 zemlje 1 jezik koncipirala je i organizirala Hana Stojić. Kao počasni gost predstavit će se umjesto jedne zemlje jedan jezik, pa će tako njemački jezik do 29. listopada biti u središtu događanja beogradskog Sajma knjiga.

Plava sofa, u Njemačkoj poznati format za razgovore s autorima, prvi put će se održati u inozemstvu, gdje će se Herta Müller, Marcel Beyer, Valentin Groebner, Jonas Lüscher, Jan Wagner, Volker Kutscher, Dana Grigorcea, Ingo Schulze, Kathrin Röggla, Melinda Nadj Abonji i Jens Dittmar predstaviti u dinamičnim polusatnim razgovorima sa srpskim novinarima i književnim kritičarima. Program 4 zemlje 1 jezik ostvaren je uz prijateljsku pomoć Bertelsmanna, Prvog programa njemačke televizije (ZDF),  Uredništva kulture Njemačkog radija te književne mreže TRADUKI.

Nastupe zemalja njemačkog govornog područja omogućit će i poduprijeti Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove Republike Austrije, Ured saveznog kancelara Republike Austrije, Švicarska zaklada za kulturu Pro Helvetia, Goethe-Institut u Beogradu, Austrijski Kulturni forum u Beogradu, Udruga za poticanje književnosti (Förderverein Literaare), Zaklada za kulturu Liechtenstein, Europska mreža za promicanje književnost i knjiga TRADUKI te Veleposlanstvo SR Njemačke, Republike Austrije i Švicarske u Beogradu.

O Plavoj Sofi

577 das blaue sofaPlava sofa je zajednički forum autora Bertelsmanna, prvog programa Njemačke televizije (ZDF) i Uredništva za kulturu Njemačkog radija. Već je postala čvrsta institucija na sajmovima knjiga u Frankfurtu i Leipzigu. Plava sofa je svoju premijeru proslavila 2005. u Berlinu. Godine 2011. Frankfurtsko slavlje čitanja Open Books prvi je put otvorilo Plavu sofu s uglednim književnicima kao gostima. Na Leipziškom Sajmu knjiga od 2000. je na Plavoj sofi održano oko 2.500 razgovora s autorima, a među autorima je bila i dobitnica Nobelove nagrade Swetlana Alexijewitsch te Michail Gorbatschow, Günter Grass, Herta Müller, Christiane Nüsslein-Volhard, Orhan Pamuk, Joseph Stiglitz, Mario Vargas Llosa und Mo Yan. Godine 2017. Plava sofa u sklopu Programa „4 zemlje 1 jezik“ gostuje na međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Program sajma knjiga u Beogradu

traduki partners 2014 d