Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Ispis

Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija u središtu književnog ljeta u Schleswig-Holsteinu

.

567 barbi markovicVjetrom popraćena čitanja autorica i autora, koji su publici u Schleswig-Holsteinu čitali o migranticama superjunakinjama, izgubljenim sinovima, zaljubljenim lopovima, mačo umjetnicima, obiteljskim pričama kao svjetskoj povijesti i o mnogočem drugom: 31 priredba na 25 različitih mjesta u najsjevernijoj njemačkoj pokrajini i čak jedno čitanje u Danskoj: to je bilo Književno ljeto u Schleswig-Holsteinu 2017., koje je od sredine srpnja do kraja kolovoza predstavilo književnost Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Gostovali su spisateljice i spisatelji Dževad Karahasan, Barbi Marković, Vladimir Kecmanović, Murat Baltić, Miljenko Jergović i Slavenka Drakulić te austrijski izdavač Lojze Wieser. Svi su oni prenijeli diferenciranu sliku književne scene u te tri zemlje te omogućili uvid u njihov društveni i kulturni život, koji je bio mnogo više od uobičajenog medijskog izvještavanja te koji nije prešućivao ni osude ni konflikte. Publika i mediji to su sjajno prihvatili. I tako je između Schleswig-Holsteien ii Balkana izgrađen most, baš u skladu s citatom velikog nobelovca Ive Andrića, koji je upotrijebljen kao moto tog festivala: „Sve je u životu most– riječ, smiješak, koji nekome poklonimo. Bio bih sretan kad bih svojim radom izgradio mostove između Istoka i Zapada.“

bwd  Set 1/2  fwd

Književno ljeto organizirala je Književna kuća Schleswig-Holstein, potporu je pružila pokrajina Schleswig-Holstein, TRADUKI, pokrajinski opunomoćenik za političku izobrazbu u Schleswig-Holsteinu, Zaklada Robert Bosch, Štedionica Förde, hrvatsko Ministarstvo kulture i Zaklada Rosa Luxemburg iz Schleswig-Holsteina.

Tisak:

Kieler Nachrichten – Intervju s voditeljicom projekta, Sarom Dušanić

Kieler Nachrichten – Otkrivati svijet pripovijedanjem

Kieler Nachrichten – Književnici kao graditelji mostova

Kieler Nachrichten – Vjetrom razbarušeno uživanje u čitanju

Lübecker Nachrichten – Novi sound iz Srbije

Kieler Nachrichten – Svi smo mi samo ljudi

Kieler Nachrichten – Laži radi istine

Holstein Courier – Potresna obiteljska priča s Balkana

Kieler Nachrichten – Umjetnik kao kanibal

traduki partners 2014 d