Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih

Brat

Albahari, David.

217 albahari brat

Tko je autor tajanstvenog pisma zbog kojeg se sve odjednom raspada? Pita se Filip, koji  sam živi u dobivenom stanu i u svojim memoarima sebe naziva gubitnikom. Je li pošiljatelj varalica ili je doista brat koji je nestao u Argentini, i za kojeg Filip nije slutio da postoji? Susret u „Brioniju“ riješit će tu zagonetku. No Filipova gostionica u koju je nekoć redovito svraćao sad je, kao i njegov cijeli život, neprepoznatljiva. Prije, nakon smrti roditelja i sestre, opijao se tu svake večeri okružen neljubaznim konobarima i šutljivim kompanjonima. No u posve drugom ambijentu, to više nije moguće, pogotovo ne sada, kada se pojavljuje njegov navodni brat. 
Balkan se promijenio, ali je ipak ostao zastrašujuće isti, tom apsurdnom proturječnošću to nam razjašnjava veliki srpski romansijer David Albahari. Bolna parabola, fulminantna književna potraga za identitetom, prepuna crnog humora.

Roman Brat Davida Albaharija u bugarskom prijevodu (probni ulomak) Rade Sharlandzhieve s naslovom Братът objavljen je kod izdavača Panorama iz Sofije.