Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih

Međunarodna prevoditeljska radionica u Mülheimu

.

logo_muelheim
Međunarodni institut kazališta (ITI) zajedno s mülheimskim festivalom "Stücke" u razdoblju od 16. do  svibnja 2009. poziva prevoditelje njemačke dramske književnosti na radni susret u Mülheim.

Cilj radionice je poticanje nove njemačke dramske književnosti te omogućavanje njezinog pristupa kazalištima drugih jezika putem prijevoda.

U središtu radionice je konkretan rad prevoditelja/-ica na odabranim tekstovima, potpomognut živom razmjenom iskustava između kolega i autora. Aktualni tekstovi suvremenih njemačkih autora doživljavaju se ne samo kao književnost, već i kao festival njezine kazališne izvedbe. Tako nastaju impulsi za vaše prijevode i njihovo kasnije izvođenje u domovini prevoditelja.

Održat će se i popratne diskusije kojima se želi pridonijeti boljem razumijevanju kulturne i političke pozadine dramskih komada i općenito njemačkog suvremenog kazališta. Bit će to javne diskusije nakon izvedbe komada, u kojima će sudjelovati i publika te okrugli stolovi na kojima će sudjelovati autori, članovi žirija tog kazališnog festivala, kritičari, novinari, kulturnjaci i nakladnici.

Natječaj je namijenjen profesionalnim prevoditeljima njemačke dramske književnosti diljem svijeta, koji prevode s njemačkog na svoje materinje jezike te njegovanje tijesnih kontakata u sklopu konkretnih kazališnih projekata u domovini prevoditelja.

Na radionicu će se pozvati 14 prevoditelja različitih nacionalnosti, pri čemu pojedinu zemlju može zastupati samo jedan prevoditelj.


radni jezik: njemački
voditeljica radionice: Andrea Zagorski
voditelj seminara: Heinz Schwarzinger


Sudjelovanje u radionici je besplatno. Organizator preuzima troškove boravka (smještaj, dnevnice) i posjeta kazalištu. Preuzimanje troškova puta može se zatražiti u nacionalnim središtima Međunarodnog instituta kazališta (ITI) ili u drugim institucijama i zakladama. Putne troškove  organizator može preuzeti samo u iznimnim slučajevima.


Molimo Vas da svoje prijave na natječaj s bibliografijom i podacima o vašem radnom iskustvu dostavite do 31. siječnja 2009. Međunarodnom institutu kazališta Savezne Republike Njemačke.

gđa Andrea Zagorski
poštanski pretincac 41 11 28
12121 Berlin
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

traduki partners 2014 d