Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih

Дека да

618 isakovski tako daДека да, objavljen 2015., zadnja je pjesnička zbirka mladog i neočekivano preminulog makedonskog pisca, prozaista, izdavača i prevoditelja Igora Isakovskog. Svojom poezijom i svojim književnim angažmanom u suvremenoj je književnosti ostavio trajan i važan trag.

Дека да Igora Isakovskog u srpskom prijevodu (probni ulomak) Duška Novakovića s naslovom Tako da objavila je Književna radionica Rašić iz Beograda.

Поврзи ги точките

615 andova sopova povezi tackiceNikolina Andova Šopova ubraja se u najznačajnije makedonske pjesnikinje svoje generacije. Njezina zbirka pjesama sastoji se od tri tematske cjeline. Uvodna pjesma opisuje jednu dječju zagonetku „Poveži točke“, po kojoj je nazvana cijela zbirka, u kojoj se brojkama označene točkice moraju međusobno povezati da bi nastala slika. Na sličan način autorica sa svojim pjesama povezuje različite unutarnje svjetove svojih likova.

Поврзи ги точките Nikoline Andove Šopove u srpskom prijevodu (probni ulomak) Milene Ilić s naslovom Poveži tačkice objavio je izdavač Treći Trg iz Beograda.

Il numero dei vivi

611 gezi numeroSamim naslovom ova zbirka svjedoči o svojoj otvorenosti svijetu i životu. Knjiga plijeni svojom gustoćom s kojom autor obrađuje konkretnu predodžbu: prihvaćanje nesavršenosti naše egzistencije. Ipak, čitateljima su važni i pojedini tekstovi, u stihovima i prozi, od kojih su neki već postali nezaboravni.

Zbirku Il numero dei vivi [Broj živih] Massima Gezzija u bugarskom prijevodu (probni ulomak) Vessele Lulove Tzalove s naslovom Броят на живите objavio je izdavač Matcom iz Sofije.

Poésie 1946-1967

612 jaccottet premtimiKnjiževni rad najpoznatijeg pjesnika iz švicarske Romandije, Philippe Jaccottet, razvijao se godinama. Ova zbirka pjesama obuhvaća četiri njegove knjige iz razdoblja od 1946. – 1967. – razdoblja koje kritičari smatraju njegovim najboljim stvaralačkim razdobljem. S predgovorom Jeana Starobinskog.

Poésie 1946-1967 [Poezija 1946.-1967.] Philippea Jaccotteta u albanskom prijevodu (probni ulomak) Romea Çollakua s naslovom Premtimi i prushit objavio je Aleph iz Tirane.

Varanje smrti. Izabrane pesme

564 tomas izabrani pesniZbirka pjesama izabranih iz pjesničkih zbirki S rukama po glavom (2002.), Mama ja sam uspješan (2004.), Život je šala (2005.) i Marko Tomaš i druge pjesme (2007). Pjesme je izabrao Flavio Rigonat.

Zbirka pjesama Varanje smrti. Izabrane pesme Marka Tomaša u makedonskom prijevodu (probni ulomak) Kaline Bunevske Isakovske s naslovom Избрани песни objavio je izdavač Blesok iz Skopja.