Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih

Prva Balkanska noć u Berlinu

.

622 balkanabendDana 1. lipnja u Berlin je prvi put organizirana Balkanska noć, koju je TRADUKI organizirao u sklopu treće Duge noći ideja  Ministarstva vanjskih poslova. 400 posjetitelja došlo je u kino Babylon u središtu Berlina, kako bi ondje uživalo u čitanjima Catalin Dorian Florescu (CH/RO),  Ervine Halili (XK), Damira Karakaš (HR), Catalin Mihuleac (RO), Anje Golob (SL) i u razgovorima s njima i izdavačem Sebastianom Guggolzom (DE). Program koji su vodile Aylin Rieger i Hana Stojić bio je popraćen glazbom fantastičnog benda Rough Romanian Soul Band ZMEI3. Njemačke tekstove čitali su glumci Susanne Bormann i Aleksandar Radenković. Na maloj tomboli mogle su se osvojiti knjige i nagrade sponzora Fructal, Samovino i Kafana Berlin. Hvala svima koji su nas poduprli!

“Debate on Europe” u Skopju, 7.-9. lipnja 2018.

.

619 skopjeU suradnji s TRADUKI-jem i makedonskom nevladinom organizacijom  Kontrapunkt od 7. do 9. lipnja u Skopju se održala „rasprava o Europi“, priredba organizirana u okviru godišnjeg međunarodnog okruglog stola, koji od 2012. organiziraju Zaklada S. Fischer zaklada, Njemačka akademija za jezik i poeziju i Alijansa kulturnih zaklada. Dosad se »Debates on Europe« održala u Budimpešti i Bukureštu, Beogradu i Ateni, Narvi, Minsku, Čarkivu i St. Petersburgu, a naposljetku i u Sarajevu.

Reading Balkans: Davor Stojanovski u Novom Mestu

.

625 stojanovski davorU slovenskom Novom Mestu u travnju 2018. u sklopu „Reading Balkans“ na rezidencijalnoj stipendiji boravio je makedonski pisac i prevoditelj Davor Stojanovski. Ondje je radio na svojoj novoj knjizi. Osim toga, sudjelovao je u raznim književnim događanjima. Tako je 17. travnja iz svoga djela čitao na književnom događanju koje je samo za njega u svojoj knjižari organiziralo izdavačko poduzeće Goga (Goga je domaćin rezidencijalnog programa), a 18. travnja čitao je na simpoziju Istraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Pozvan je i u jednu radijsku emisiju: „Sami naši“, program o kulturnim aktivnosti etničkih skupina nastanjenih u Sloveniji.

Mediji: RTV4 „Sami naši“, Radio Krka

traduki partners 2014 d