Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Ispis

Absolute Modern 2017. – Natječaj za rezidencijalni boravak u Skopju

.

425 skopjeIzdavač Goten iz Skopja u sklopu spisateljskog rezidencijalnog programa „Absolute modern“ kojemu TRADUKI pruža potporu raspisao je nove natječaje za stipendije za 2017. godinu. Zainteresirani autori i prevoditelji iz jugoistočne Europe (Slovenija, Hrvatska, Srbija, Albanija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska i Rumunjska) mogu se za četverotjedni boravak u makedonskom glavnom gradu prijaviti do 10. veljače 2017.

Ispis

Beograd: Književna večer s Jasminom Lukić

.

509 lukic jasminaJasmina Lukić 16. prosinca u Beogradu je govorila o temi „Anđeli zaborava i feministička produkcija– o značenju marginalnog u pisanju Dubravke Ugrešić“. Ona predaje na Odjelu za rodne studije Srednjeeuropskog sveučilišta u Budimpešti. Predavanje je održano u sklopu ciklusa predavanja „O zaboravu i zaboravljenima“, koji provodi Organizacija Radniča komuna LINKS uz TRADUKI-jevu potporu.

Ispis

O “Ženskoj književnosti ” i bijegu od stvarnosti: 9. izdanje Književnog festivala FILB u Bukureštu

.

510 filbOd 8. do 9. prosinca u Bukureštu se deveti put po redu održao Međunarodni književni festival FILB . O pojmu „ženske književnosti“ prve festivalske večeri raspravljali su francuska gošća, autorica Irina Teodorescu te Veronica D. Niculescu, Lavinia Braniste i Irina Georgescu, koje su razgovarale s Mihaelom Dedeoglu, novinarkom koja piše o kulturi. Drugo večer bilo je posvećeno temi bijega od realnosti. Uz vođenje novinarke Ovidie Simonca Jan Koneffke iz Njemačke te Vlad Zografi, Marin Malaicu Hondrari i Tudor Ganea tražili su odgovore na pitanje što se dogodilo sa „starim dobrim realizmom“.