Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Ispis

Ići, dođoh, ostao

.

480 frankfurter buchmesseU sklopu frankfurtskog sajma knjiga TRADUKI i Zaklada S. Fischer pozvani su na književno događanje „Ići, dođoh, ostao. Bijeg i migracija kao povijesna normalnost?“. S urednikom ZEIT-a Ulrichom Ladurnerom raspravljali su Beatr Grzeski (voditeljica Koordinacijskog štaba za bijeg i migraciju u Ministarstvu vanjskih poslova), Jochen Oltmer (profesor novije povijesti i član uprave Instituta za istraživanje migracija i interkulturalne studije IMIS) te Carl Henrik Fredriksson (esejist, novinar i suosnivač EUROZINE) o pitanju jesu li današnja velika izbjeglička i migracijska kretanja prema Europi i u Europu doista izvanredan događaj, kako nam se to čini s obzirom na akutne organizacijske, društvene i političke izazove, i kako se ta kretanja mogu svrstati u povijest bijega i migracija u Europi.

Ispis

Rezidencijalni boravak u Skopju: Goran Ferčec

.

486 fercecU listopadu je hrvatski pisac Goran Ferčec kao gost rezidencijalnog programa “Absolutely modern” stanovao u stanu za autore u Skopju. Osim što je intenzivno radio na svom novom romanu, posjetio je mnogobrojne kazališne predstave i plesne performanse te se predstavio makedonskim čitateljima. U City Mallu – u prostorijama nove knjižare izdavača Ikona – 25. listopada čitao je iz svog romana Ovdje neće biti čuda, koji je u prijevodu prof. Aleksandra Prokopieva objavljen u makedonskom prijevodu. Na poziv prof. Vladimira Martinovskog sljedećeg dana susreo se sa studentima komparativne književnosti Sveučilišta u Skopju.

Ispis

Od Mostara do Banja Luke: Tatjana Bijelić i Senka Marić čitaju u Salzburgu

.

491 leselampe logoU kući književnosti u Salzburgu 18. studenog mogu se otkriti dva snažna ženska glasa mlade književne scene u Bosni i Hercegovini. Književna večer s čitanjem „Od Mostara do Banja Luke“ s Tatjanom Bijelić i Senkom Marić, koju organizira Književni forum Svjetiljka za čitanje u tijesnoj suradnji s TRADUKI-jem, održat će se u sklopu projekta austrijskog Ministarstva vanjskih poslova koje cijelu jednu godinu posvećuje Bosni i Hercegovini.

Ispis

Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove raspisalo je rezidencijalne stipendije u Beču

.

490 residenzstipendien wienAustrijsko Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove nudi u 2017. rezidencijalne boravke od jedan do dva mjeseca za spisateljice/spisatelje iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova. Autori/ce dobivaju stan u središtu Beča, u Q21, u okrugu muzeja te mjesečnu stipendiju od 1050 eura. U sklopu svog boravka dobivaju mogućnost javnog predstavljanja svog rada.

Ispis

Međunarodni Sajam knjiga u Podgorici: Predstavljanje časopisa „LICHTUNGEN“

.

489 podgorica lichtungenPočetkom listopada u Podgorici je drugi put održan Međunarodni sajam knjige, na kojem je kao i prošle godine sa svojim štandom bio predstavljen i TRADUKI kako bi predstavio svoj rad. Dana 8. listopada Hana Stojić, Jelena Knežević, Jovan Nikolaidis i Dragan Radulović u sklopu sajamskog programa predstavili su 146. izdanje austrijskog časopisa LICHTUNGEN s težištem na „Novijoj književnosti iz Crne Gore“.

Ispis

Architektura i amnezija – Nastavak ciklusa predavanja „O zaboravu i zaboravljenima“ u Beogradu

.

488 zaboravBeogradska organizacija RK LINKS 20. listopada ponovno je pozvala na predavanje u sklopu ciklusa „O zaboravu i zaboravljenima“ koji je potpomognut od TRADUKI-ja. Pred punom dvoranom govorila je arhitektica dr. Ljiljana Blagojević na temu „Arhiamnezija“. U obliku unutarnjeg dijaloga – arhitekta između projekta i projekcije, povijesti, teorije i tumačenja – istražila je pitanje je li amnezija pretpostavka arhitektonskog planiranja kao projekcije novog i je li pritom riječ o potpunoj ili djelomičnoj amneziji te koliko je munjevitih sjećanja nedosljedno?