Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Ispis

Od Mostara do Banja Luke: Tatjana Bijelić i Senka Marić čitaju u Salzburgu

.

491 leselampe logoU kući književnosti u Salzburgu 18. studenog mogu se otkriti dva snažna ženska glasa mlade književne scene u Bosni i Hercegovini. Književna večer s čitanjem „Od Mostara do Banja Luke“ s Tatjanom Bijelić i Senkom Marić, koju organizira Književni forum Svjetiljka za čitanje u tijesnoj suradnji s TRADUKI-jem, održat će se u sklopu projekta austrijskog Ministarstva vanjskih poslova koje cijelu jednu godinu posvećuje Bosni i Hercegovini.

Ispis

Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove raspisalo je rezidencijalne stipendije u Beču

.

490 residenzstipendien wienAustrijsko Savezno ministarstvo za Europu, integraciju i vanjske poslove nudi u 2017. rezidencijalne boravke od jedan do dva mjeseca za spisateljice/spisatelje iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova. Autori/ce dobivaju stan u središtu Beča, u Q21, u okrugu muzeja te mjesečnu stipendiju od 1050 eura. U sklopu svog boravka dobivaju mogućnost javnog predstavljanja svog rada.

Ispis

Međunarodni Sajam knjiga u Podgorici: Predstavljanje časopisa „LICHTUNGEN“

.

489 podgorica lichtungenPočetkom listopada u Podgorici je drugi put održan Međunarodni sajam knjige, na kojem je kao i prošle godine sa svojim štandom bio predstavljen i TRADUKI kako bi predstavio svoj rad. Dana 8. listopada Hana Stojić, Jelena Knežević, Jovan Nikolaidis i Dragan Radulović u sklopu sajamskog programa predstavili su 146. izdanje austrijskog časopisa LICHTUNGEN s težištem na „Novijoj književnosti iz Crne Gore“.

Ispis

Architektura i amnezija – Nastavak ciklusa predavanja „O zaboravu i zaboravljenima“ u Beogradu

.

488 zaboravBeogradska organizacija RK LINKS 20. listopada ponovno je pozvala na predavanje u sklopu ciklusa „O zaboravu i zaboravljenima“ koji je potpomognut od TRADUKI-ja. Pred punom dvoranom govorila je arhitektica dr. Ljiljana Blagojević na temu „Arhiamnezija“. U obliku unutarnjeg dijaloga – arhitekta između projekta i projekcije, povijesti, teorije i tumačenja – istražila je pitanje je li amnezija pretpostavka arhitektonskog planiranja kao projekcije novog i je li pritom riječ o potpunoj ili djelomičnoj amneziji te koliko je munjevitih sjećanja nedosljedno?

Ispis

Rumänischer Schriftsteller und Performance-Künstler Jean-Lorin Sterian in Belgrad

.

487 sterianPisac, dramski umjetnik i performer Jean-Lorin Sterian u rujnu je mjesec dana bio na rezidencijalnoj stipendiji autorske kuće KROKODIL u Beogradu. Boravak u Beogradu iskoristio je prije svega za istraživanje za svoju zbirku eseja i za doktorski rad. Susreo se s nizom umjetnika, organizatora i aktera neovisne umjetničke scene, između ostalih, i s glumcem, performerom i glazbenikom Đorđem Brankovićem, organizatoricom i voditeljicom Festivala „Kondenz“ za suvremeni ples Marijanom Cvetković i body-art-umjetnicom Marinom Marković. Nakon boravka u Srbiji Jean-Lorin Sterian otputovao je u Zagreb, gdje je svoj rad nastavio  u sklopu rezidencijalne stipendije Muzeja suvremene umjetnosti.