Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih

Reading Balkans: Davor Stojanovski u Novom Mestu

.

625 stojanovski davorU slovenskom Novom Mestu u travnju 2018. u sklopu „Reading Balkans“ na rezidencijalnoj stipendiji boravio je makedonski pisac i prevoditelj Davor Stojanovski. Ondje je radio na svojoj novoj knjizi. Osim toga, sudjelovao je u raznim književnim događanjima. Tako je 17. travnja iz svoga djela čitao na književnom događanju koje je samo za njega u svojoj knjižari organiziralo izdavačko poduzeće Goga (Goga je domaćin rezidencijalnog programa), a 18. travnja čitao je na simpoziju Istraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti. Pozvan je i u jednu radijsku emisiju: „Sami naši“, program o kulturnim aktivnosti etničkih skupina nastanjenih u Sloveniji.

Mediji: RTV4 „Sami naši“, Radio Krka

„Pristhina has no river“: Aleksandra Savanović

.

624 savanovicKao partner od EU-a potpomognutog regionalnog projekta „Reading Balkans“ Qendra Multimedia je u sklopu rezidencijalnog programa „Prishtina has no river“ u ožujku ugostila mladu autoricu Aleksandru Savanović iz Novog Sada, koja je mjesec dana kao stipendistica živjela i radila u Prištini. Dana 19. ožujka zajedno s aktivistom Albinom Kurtijem i filozofom Srećkom Horvatom sudjelovala je u književnoj večeri s raspravom na temu „Transition, Social Movement and Urban Mayhem“, koju je vodila Una Hajdari.

Reading Balkans: Marko Pogačar in Tirana

.

622 pogacarU sklopu programa „Reading Balkans“ hrvatski pjesnik Marko Pogačar u travnju 2018. boravio je na stipendiji u Tirani. Kao gost izdavača POETEKA Pogačar se upoznao s alternativnom kulturnom scenom u Tirani i proputovao je južnu Albaniju ne bi li sakupio novi materijal za svoj putopisni esej. Na kraju svog boravka zajedno s albanski pjesnikom Arianom Lekom vodio je radionicu sa studentima Sveučilišta Marin Barleti u Tirani, u kojoj su sudjelovali i drugi pjesnici i prevoditelji. Pritom je bilo riječi o ulozi današnje umjetnosti i književnosti, o značenju riječi, posebice u pogledu pedesetgodišnjice Praškog proljeća.

traduki partners 2014 d