Prijevodi s jezika Jugoistočne Europe te na i između njih
Ispis

Stipendija Paul Celan u Beču 2017./18.

.

325 paul celan ausschreibungInstitut für die Wissenschaften vom Menschen/Institut za znanost o čovjeku (IWM) raspisao je novi natječaj za 2017./18. za Stipendiju Paul Celan za prevoditeljice i prevoditelje. Program podupire prijevode tekstova koji spadaju u kanonsku književnost te prijevode ključnih suvremenih djela s područja humanističkih i socijalnih znanosti te znanosti o kulturi, i to s istočnoeuropskih te zapadnoeuropskih jezika ili između dva istočnoeuropska jezika. Natječaj za tromjesečnu do šestomjesečnu stipendiju u Beču traje do 6. veljače 2017.

Ispis

„Prishtina has no river“ – natječaj za rezidencijalne stipendije za 2017.

.

500 pristinaQendra Multimedia u suradnji s TRADUKI-jem i Goethe-Institutom objavio je natječaj za  šest novih rezidencijalnih stipendija za četverotjedni boravak u sklopu programa „Pristhina has no river“. Na natječaj se do 20. siječnja 2017. mogu javiti spisateljice/spisatelji i prevoditeljice/prevoditelji iz jugoistočne Europe (Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Rumunjske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Makedonije) te iz Njemačke.

Ispis

Sajam knjige u Beču: Uvid u književnost Bosne i Hercegovine

.

497 wundersame landschaft© Georg Soulek/BurgtheaterU sklopu 9. Bečkog sajma knjige austrijskoj publici predstavilo se nekoliko spisateljica i spisatelja. Sajam je počeo 10. prosinca u predvorju Burgtheatra. Naslov tog književnog događanja „Wundersame pandschaft“ posuđen je iz pjesme Adise Bašić, koja je iz svojih djela čitala zajedno s Tanjom Stupar-Trifunović i Farukom Šehićem. Njemačkim prijevodima svoje su glasove dale glumice Burgtheatra Brigitta Furgler i Elisabeth Augustin. Mlada glazbenica Andrea Nikolić svojim je glazbenim intervencijama tom događanju dala poseban naglasak. Četiri glazbena komada za solo violinu bila su od mlade skladateljice iz Bosne i Hercegovine i prvi su put izvedeni u Austriji.

Ispis

Predavanje u Beogradu: Sve smo zaboravili …

.

498 dubravka stojanovicNa poziv Organizacije RK LINKS 25. prosinca povjesničarka Dubravka Stojanović u Beogradu je govorila o temi „Sve smo zaboravili…“. U svom je predavanju pokazala koliko su političke promjene u Srbiji od 80-ih izmijenile javnu percepciju povijesti, kako su u posljednjih trideset godina pojedini vlastodršci povijest instrumentalizirali za političke ciljeve i izmijenili je do neprepoznatljivosti. Promijenili su se zakoni, imena ulica, spomenici, praznici, školski udžbenici pa je jasno: Sve i svi se mogu zaboraviti.